ReAttach in Ouderschap

Een ontspannen ouder

De komst van een kind brengt grote veranderingen in je leven teweeg. Het ouderschap biedt enerzijds kansen om jezelf beter te leren kennen en te groeien. Maar anderzijds het kan ook stress en spanning geven.

Een kind is gebaat bij een ontspannen ouder; een ouder die rustig en kalm kan reageren. Niet alleen zodat een kind zich veilig kan voelen, maar ook zodat hij zo zelf leert hoe hij met lastige emoties om moet gaan.

Om je kind te kunnen helpen met heftige emoties, moet je je eerst zelf emotioneel ‘veilig’ voelen. Dat wil niet zeggen dat je geen emoties mag hebben en mag tonen, integendeel.
Het betekent juist dat je ruimte geeft aan emoties en dat emoties er mogen zijn, ook de onaangename emoties. Het betekent dat je emoties accepteert en er op een rustige en veilige manier mee om kan gaan.

Herken jij dit ook?

Je voelt je vaak helemaal niet ontspannen, maar juist:

 • gestrest, overprikkeld en vermoeid
 • gespannen en het gevoel van een ‘vol’ hoofd

Dit kan te maken hebben met een verstoorde prikkel- en informatieverwerking. Iets wat veel voorkomt, maar niet altijd wordt herkend. Overprikkeling, bijvoorbeeld door verhoogde stress, is heel normaal en zeker heel menselijk.

De prikkelverwerking kan verstoord raken in perioden waarin er ‘te veel’ op je af komt, of als je heftigere emoties ervaart bij bepaalde situaties of gebeurtenissen. Je raakt dan deze ‘input’ van prikkels niet kwijt; herinneringen en gedachten blijven je functioneren beïnvloeden en geeft je het gevoel van een ‘vol hoofd’.

Het kan een belemmering worden als je merkt dat je daardoor:

 • Sneller boos en geïrriteerd bent, of sneller je geduld verliest.
 • Moeite hebt met loslaten enerzijds en het stellen van grenzen anderzijds.
 • Het lukt niet meer om alle ballen in de lucht te houden, of het kost je op zijn minst te veel energie. Je hoofd zit ‘vol’, alles voelt als ‘te veel’.
 • Het voelt alsof je geen grip meer hebt op jezelf, je kinderen en jullie interactie.

Dat heeft vaak weer zijn weerslag op het ouderschap en het opvoeden van je kind(eren).
Want de impact hiervan op jou en je gezin is dat:

 • Je je schaamt of schuldig voelt als je (weer) boos bent uitgevallen.
 • Je een gevoel van machteloosheid ervaart omdat je de grip op jezelf en de opvoeding verliest en niet meer weet wat je moet doen om alles goed te laten verlopen.
 • Je merkt dat het daardoor in jouw gezin niet zo soepel loopt als dat je zou willen. En dat voelt als falen.
 • Je verliest het overzicht en hebt het gevoel de regie kwijt te raken.
 • Het opvoeden van je kind(eren) kan dan extra zwaar aanvoelen. Je kan je angstig en somber gaan voelen en het idee hebben dat je de opvoeding niet meer aankan
 • Met als gevolg dat je steeds meer vast kan komen te zitten in een negatieve spiraal.

Zo herkenbaar, en ook zo normaal en menselijk

En weet: je bent gewoon nog steeds een goede ouder, ook al verlies je je geduld, ook al loopt je hoofd over of weet je even niet meer wat je moet doen. Maar even rust helpt dan vaak niet meer. Dan is er iets anders nodig voor de verwerking van de prikkels.

  Hoe zou het voor je zijn

  • Om meer ontspannen en rustiger te zijn.
  • Om ‘ruimte’ en rust in je hoofd te ervaren?

   Waardoor je:
  • Weer overzicht hebt en vanuit een breder perspectief kunt kijken.
  • Om van daaruit bewust te kunnen kiezen hoe je op je kind(eren) reageert in plaats van handelen op basis van impulsieve reacties.
  • Beter los kunt laten én beter grenzen te kunnen stellen in relatie tot je kind, je gezin en omgeving, maar ook ten aanzien van jezelf en (niet werkende) patronen.
  • Vanuit mogelijkheden en oplossingen naar lastige opvoedsituaties kan kijken in plaats vanuit belemmeringen en beperkingen.
  • Veerkrachtig kunt omgaan met heftige emoties van je kind en lastige opvoedsituaties.
   Het effect op jou als mens en als ouder is dat je:
  • Minder angst, twijfel en onzekerheid ervaart.
  • Meer vertrouwen hebt in jezelf en in je kind.
  • Voelt dat je meer ‘grip’ hebt op jezelf, je gezin en je leven.

    

  Dit levert ‘ReAttach’ jou op

  Na dit Traject is het niet zo dat je nóóit meer stress ervaart en áltijd 1001 dingen tegelijk kan doen. Zo werkt het leven nu eenmaal niet. Er zullen altijd situaties zijn die met emoties gepaard gaan, die spanning oproepen.
  De dingen die op je pad komen, in je gezin gebeuren, die je tegenkomt in het ouderschap en in de opvoeding, veranderen niet en kunnen niet voor je worden weggehaald. Wel verandert door ‘ReAttach in Ouderschap’ de manier waarop je er naar kijkt en er mee omgaat.

   

  Verrassende resultaten die je merkt zijn:

  • Een ‘opgeruimd hoofd’ en meer ontspanning in je lichaam; dus meer rust en ruimte in je hoofd en in je lijf.
  • Minder snel getriggerd en je bent beter in staat om (emotionele) situaties te overzien en daar rustiger op te reageren.
  • Meer overzicht, je kunt beter relativeren. Daarmee komen er meer mogelijkheden om lastige situaties het hoofd te bieden. En uit de negatieve spiraal te komen.
  • Door met (een van de) ouders op deze manier te werken, ontstaan er nieuwe inzichten en rust, wat vaak noodzakelijke voorwaarden zijn om meer grip en zelfvertrouwen te krijgen in ouderschap en opvoeding. En om je kind (weer) verder op weg te helpen.

  Waaruit bestaat het ReAttach-traject precies?

  • Het Traject ‘ReAttach’ bestaat in totaal uit 7 sessies (1u), verspreid over een periode van 3 maanden.
  • Het start met een inzichtgesprek (1u), waarin we onderzoeken welke vragen, zorgen of klachten je met dit Traject wil aanpakken. Daarnaast is er voldoende ruimte voor uitleg van het Traject en voor het beantwoorden van al jouw vragen over het Traject.
  • Daarna volgen 5 sessies ReAttach (1u), met steeds een bepaald aantal weken ertussen.
  • De 7e, tevens laatste, sessie (1u) bestaat uit een afsluiting en evaluatie.
   Vooraf aan de eerste sessie en na de laatste sessie wordt een vragenlijst ingevuld als voor- en nameting. Je ontvangt deze digitaal.
  • Elke sessie start met een kort gesprek over jouw ervaringen in de tussenliggende weken. De laatste 20 minuten is gereserveerd voor de ReAttach-behandeling zelf.
  • De sessies vinden plaats via face-to-face contact, op locatie in de praktijk in Hoek.
   Jouw investering voor dit Traject is: € 525,00 inclusief btw (of 3 maandelijkse termijnen van € 175,00).

  Wat maakt ReAttach zo bijzonder?

  ReAttach is een kortdurend traject (5 sessies), waarbij cliënten vaak snel resultaat ervaren; al na enkele sessies ervaren zij een ‘opgeruimd hoofd’, minder klachten en minder stress.

  ReAttach kenmerkt zich door:

  • Focus op verbeteren van prikkel- en informatieverwerking.
   Blokkades in het brein zorgen ervoor dat prikkels en informatie niet meer goed doorstromen. Overtuigingen, patronen, gedachten kunnen de doorstroom belemmeren. Je kunt het vergelijken met een zandloper die verstopt zit en niet goed meer doorloopt.

   ReAttach stimuleert het proces van het op de juiste manier verwerken van prikkels en informatie in het brein.
   De combinatie van licht fysiek contact via jouw en mijn handen, het stellen van vragen en het geven van ‘opdrachten’ om over na te denken, zorgt ervoor dat er als het ware ruimte wordt gemaakt in het brein, zodat prikkels en informatie weer kunnen stromen en weer toegankelijk worden. Zoals bij de zandloper: zodra de verstopping (belemmering) wordt opgeheven, stroomt het zand vanzelf weer goed door.

     

  • Gericht op groei en oplossingsgericht.
   De focus ligt niet op het uitpluizen van de oorzaak of verklaring van de problemen, maar is oplossingsgericht en ligt op stimuleren van groei, zelfvertrouwen en veerkracht.

    

  • Je hoeft niet te praten.
   Het proces van de ReAttach zelf speelt zich volledig in jezelf af. Je hoeft dus niet te praten. Dat is fijn als je niet goed kunt verwoorden wat je bezighoudt, of als je het moeilijk vindt om erover te praten.
   Vooraf aan de ReAttach-sessie praten we wel even: vooral over wat je ervaringen zijn in de tussenliggende weken en eventueel over wat voor jou belangrijke thema’s zijn. Om zo de ReAttach-sessies zo effectief mogelijk uit te voeren.

    

  • Mild en niet-belastend.
   Vrijwel iedereen ervaart de ReAttach-sessies als aangenaam en niet belastend. Het voelt prettig, veilig, rustig en vertrouwd. De uitvoering van de sessies voelt aan als nauwelijks merkbaar; het voelt rustig en ontspannen. Maar wel met een duidelijk merkbaar positief effect achteraf.

  Veelgestelde vragen

  Wat is het verschil tussen ReAttach en het Traject ‘Verbindend Ouderschap’?
  ReAttach is als losstaand Traject toe te passen, maar ook als aanvulling op het Traject ‘Afgestemd Opvoeden’.

  Het is als losstaand Traject geschikt als je als ouder echt merkt dat je veel last hebt van stress en overprikkeling. Dat het je belemmert in jouw rol als ouder en dat opvoeden je daardoor zwaar valt, terwijl je kind opvoeden eerder geen problemen gaf of waarover je eerder geen zorgen had.

  Het kan een hele mooie aanvulling zijn op het Traject ‘Verbindend Ouderschap’ als de stress en overprikkeling juist komt dóór de zorgen die je hebt rondom de opvoeding van je kind
  Door ReAttach komt er rust en ruimte om te groeien in het ouderschap. En nieuwe manieren te leren om het anders te doen in de opvoeding, te kunnen doen wat werkt en een positieve relatie met je kind te hebben.

  Kan het Traject ReAttach ook online plaatsvinden?
  Nee, gezien het noodzakelijke (en enige) fysieke contact via de handen, kan de behandeling alleen face-to-face plaatsvinden.

  Bied je ook losse sessies ReAttach aan?
  Nee, want ReAttach is een wetenschappelijk bewezen effectieve methodiek volgens deze werkwijze van 5 sessies. De effectiviteit van ReAttach is dan ook het grootst als een traject van 5 achtereenvolgende sessies wordt gevolgd. De tijdsperiode tussen de sessies wordt steeds iets langer, naarmate het traject vordert, variërend van 1 week tot 4 weken.

   

  Voel je dat dit traject wel iets voor jou zou kunnen zijn?

  Wil jij graag weer meer ontspanning? Meer rust en ruimte in je hoofd?
  En daardoor weer meer overzicht en regie in je leven en in het ouderschap en de opvoeding van je kind(eren)?

  Denk je gelijk: ‘Ja, dat is echt iets voor mij!’?

  Of misschien voel je nog twijfel en wil je graag eerst wat meer weten?

  Voor alle vragen, of als je denkt dat het ReAttach-traject wel iets voor jou zou kunnen zijn, nodig ik je van harte uit om mij te mailen (info@fides-orthopedagogiek.nl) of een berichtje te sturen via deze link (link contactpagina). Ik beantwoord je mail binnen 2 werkdagen.

  We maken dan eerst een afspraak voor een oriënterend gesprek van 30 minuten; offline op mijn praktijklocatie in Hoek, of online via zoom, afhankelijk van jouw voorkeur en mogelijkheden.
  Daarin kunnen we kennismaken en onderzoeken we samen je vragen en kijken we of ReAttach voor jou op dit moment de beste keuze is.
  Ter voorbereiding op dit gesprek ontvang je vooraf (online) een korte vragenlijst om in te vullen en naar mij op te sturen. Zo kan de tijd van het gesprek zo goed mogelijk worden benut voor kennismaking, het stellen van overige vragen en delen van informatie.

  Voel je welkom!

   

  Fides-vlinder-groen

  Kosten: gratis

  Orientatiegesprek

  ‘We hebben veel aan de praktische tips die Carla ons heeft gegeven.’

  – Ouders van een zoon (12)