We horen en zien het vaak voorbij komen: het woord ‘verbinding’. Maar wat betekent dat nu eigenlijk precies? En waarom is het zo belangrijk?
De betekenis van verbinding
‘Verbinding’ is een van de 3 grootste psychologische basisbehoeften van ieder mens. De andere 2 zijn: autonomie en competentie.
Verbinding ervaren gaat over het gevoel ergens bij te horen. Het gevoel hebben dat je verbonden bent met anderen en gezien en gehoord wordt als mens.
Verbinding omvat 3 aspecten:
1. Erkenning: gezien, gehoord en gewaardeerd voelen
2. Begrip: empathie, geven en ontvangen zonder oordeel
3. Vertrouwen: steun en kracht ervaren in de vorm van oplossingen, duidelijke grenzen.
Waarom verbinding zo belangrijk is
Baby’s zijn volledig afhankelijk van de volwassene. Verbinding is, naast voeding, een noodzakelijke levensbehoefte. Stap voor stap, en vanuit een veilige hechting met zijn of haar ouders leert een kind om zich meer en meer te richten op anderen en rekening te houden met de behoeften van anderen.
Met het ouder worden vindt een verschuiving plaats van totaal afhankelijk naar steeds meer onafhankelijk. Verbinding is dan niet meer fysiek levensnoodzakelijk, wél mentaal en psychologisch.
De behoefte aan verbinding is niet voor niks een van de 3 grootste psychologische basisbehoeften van ieder mens. En zeker van kinderen.
Win-win
Hoe beter de band is tussen jou en je kind, hoe beter je kind in zijn vel zit, hoe meer vertrouwen het heeft en hoe gemakkelijker het is om samen te werken. Je kind zal meer van je aannemen en is meer bereid om mee te werken.
Een sterke band met je kind geeft ruimte aan een groei, zowel van je kind als van jezelf.
Verbinding maakt dat je kind vertrouwen voelt, dat het stevig in zijn schoenen staat. Daardoor kunnen de kwaliteiten en talenten van je kind volop tot ontplooiing komen, wat een positief effect heeft op de ontwikkeling van je kind.
Verbinding betekent: je gehoord, gezien en begrepen voelen. Er is sprake van wederzijds begrip: jij begrijpt je kind, en andersom. Ook jij wordt beter begrepen door je kind: win-win!
Elkaar beter begrijpen, brengt meer rust en ontspanning in het gezin. Geeft jou een krachtige basis van waaruit je kunt opvoeden. Het maakt dat jij als ouder steviger in je schoenen staat, meer vertrouwen ervaart en kunt doen wat werkt. En van daaruit jouw kind in zijn kracht kunt zetten.
Kortom: verbinding is de bron voor groei en ontwikkeling. En voor een warme en sterke band met je kind. Wie wil dat niet?
Met warme groet,
Carla