Afgestemd Ouderschap

 

Jij als ouder

Je bent ouder en je wilt het allerbeste voor je kind. Ouderschap is fantastisch, maar soms ook zó ingewikkeld. 

 

Herken jij dit als ouder?

 • Dat machteloze gevoel als je kind niet lekker in zijn vel zit of met zichzelf worstelt. Als je je kind zo graag wil helpen, maar niet weet hoe?
 • Steeds opnieuw beland je weer in machtsstrijd met je kind. Die vicieuze cirkel is moeilijk te doorbreken en zo wordt het er niet gezelliger op in huis.
 • Je voelt je onzeker, twijfelt aan jezelf als ouder; je ziet weinig effect van je aanpak, valt boos uit of verliest je geduld. Je voelt je schuldig of schaamt je er voor.
 • Je kind vertoont gedrag wat niet in verhouding staat met wat er is gebeurd; Je begrijpt niet waar het vandaan komt en je krijgt er geen grip op.
 • Je kent je eigen worstelingen die je als kind had, en je wil niks liever dan voorkomen dat jouw kind diezelfde worsteling meemaakt.

En weet, je bent zeker niet de enige

Kinderen helpen opgroeien is intensief, hoe dan ook. Zeker als het allemaal niet zo lekker loopt in het gezin. Je bent zeker niet de enige. En nee, het is ook nooit te laat om het anders te gaan doen!

De manier waarop je je kinderen opvoedt, wordt veelal gevoed door je eigen ervaringen, triggers en patronen. De manier waarop je reageert, vaak onbewuste reactiepatronen, dus ook. En dat zijn niet altijd de meest helpende reacties voor je kinderen, in deze huidige tijd en maatschappij.

Kinderen worden snel groot, zaak om stap voor stap een stevige basis te leggen voor de rest van de opvoeding van je kind. Jouw innerlijk kompas te ontdekken, want dat wijst de richting aan die past en klopt. En dan samen op weg te gaan, wetende wat voor jou belangrijk is en wat je kind nodig heeft.

De reis van het Ouderschap biedt zoveel kansen om jezelf beter te leren kennen en te groeien, samen en in verbinding met je kind. De moeite waard!

 

Want hoe zou het voor je zijn:

 • om vertrouwen te hebben in het ouderschap. Vertrouwen in jezelf als ouder; weten wat voor jou belangrijk is, weten wat je moet doen. En je verbonden te voelen met jezelf en je kind.
 • om écht te kunnen doen wat werkt voor jou en je kind. Weer grip te hebben op jezelf en op het gedrag van je kind. En je kind beter te begrijpen en beter te kunnen helpen.
 • om eindelijk uit de machtsstrijd te blijven en in plaats daarvan een positieve en gelijkwaardige relatie met je kind te hebben. Een relatie waarin je liefdevol kunt begrenzen.

 

Wat houdt het programma 'Afgestemd Ouderschap' in?

De uitrusting voor het programma ‘Afgestemd Ouderschap’ bestaat uit kennis, inzichten en tools op drie gebieden: ouder, kind en de relatie/interactie tussen ouder en kind.
Kennis en inzichten helpen om bewustzijn te vergroten. En geven houvast en richting in het ‘hoe’ en ‘waarom’ van een nieuwe invulling van het Ouderschap. De tools geven praktische handvatten om de andere dag al te kunnen toepassen in de dagelijkse opvoedsituatie.

 • De ouder
  Je wordt je bewust van je eigen rol als ouder en je gaat je koers bepalen in de opvoeding.
  Je leert bewust stil te staan bij jezelf; bij je kwaliteiten en je kracht (ook al zie je die soms nog niet helemaal), maar ook je triggers en patronen en hoe die jou helpen of juist belemmeren. Je leert wat jou in de weg zit, wat niet werkt en waarom het niet werkt. Je gaat op weg om de ouder te zijn die je graag wilt zijn, zodat je doet wat werkt, voor jou en je kind.

   

 • Jouw kind
  Je leert vanuit het perspectief van het kind naar de wereld te kijken. Hoe ontwikkelt een kind zich? Welke rol spelen emoties bij gedrag en wat zijn de belangrijkste ontwikkelingsbehoeften van je kind? Wat is hechting? Hoe werkt het kinderbrein? Je leert voorbij gedrag te kijken en je kind beter begrijpen.

   

 • Jullie relatie/interactie
  Je leert hoe je een warme en positieve connectie kunt hebben met je kind, zodat jullie je verbonden voelen. Je leert wat werkt en niet werkt, en wat effectieve acties en reacties zijn in de opvoeding van je kind. Zodat je kunt afstemmen op wat je kind nodig heeft om zich goed te ontwikkelen. En zich gehoord en gezien te voelen.

 

Na dit programma...

Loopt niet direct alles soepel en gesmeerd in het gezin en ben je niet elke dag de rust zelve. Eerlijk, je kunt geen liefdevolle relatie met je kind hebben zonder ook de angst te kennen dat je tekortschiet of zonder je zorgen te maken. Je kunt er wel anders mee omgaan: flexibel en met vertrouwen.

Wél ga je nooit meer hetzelfde naar opvoeden kijken, want je:

 • bent je bewust van jouw triggers en patronen en hoe die jouw reacties beïnvloeden. Je weet hoe je weer grip kunt krijgen op de groei en ontwikkeling van je kind. En je durft daarin weer te vertrouwen op jezelf en op je kind.
 • weet wat er achter het gedrag zit van je kind, je hebt inzicht in de ontwikkeling en belangrijkste behoeften van je kind, zodat je je kind beter begrijpt.
 • hebt nieuwe tools, waaruit je kunt putten om je kind te helpen en grenzen te stellen zonder uit verbinding te gaan. Je weet hoe je vanuit verbinding kunt afstemmen op wat je kind nodig heeft, zonder dat je perfect hoeft te zijn (want dat bestaat niet).

 

Waaruit bestaat het traject precies?

 • We gaan 4 maanden samen ‘op pad’, waarin we 8 coachsessies (1,5u) plannen. Voor aanvang is er eerst een inzichtgesprek (1u), waarin we dieper ingaan op jouw vragen en waarin je verder kunt kennismaken met mij, het programma en de werkwijze.
 • De sessies vinden op locatie plaats in mijn praktijk in Hoek, of online (al naar gelang je eigen voorkeur)
 • Jouw/jullie investering: € 720,00 inclusief btw of 4 maandelijkse termijnen van € 180,00

Bij het traject is inbegrepen:

 • Groeidocument (digitaal): achtergrondinformatie omtrent opvoeden en ouderschap. Informatie die je als voorbereiding op de sessies kunt gebruiken en om nadien nog eens rustig terug te lezen.
 • Reflectievragen: opgenomen in het Groeidocument voor ‘onderzoek’ op de niet-zichtbare laag in jezelf en bij je kind.
 • Werkboek (digitaal): oefeningen, waarmee je stap voor stap de tools kunt verkennen.
 • Onbeperkt mailcontact, zodat je niet met vragen hoeft te blijven zitten tot de volgende afspraak. En aan de slag kunt met wat tijdens de sessies is besproken.

 

Wat maakt dit traject bijzonder?

 • Het is een individueel programma, afgestemd op jouw persoonlijke (gezins)situatie, en kan (na overleg) op elk moment starten.
 • Jouw vragen zijn het uitgangspunt en geven richting aan de invulling van het programma. Het is dus écht maatwerk; ik werk niet met stappenplannen of protocollen
 • Je zult van mij geen kant en klare tips of opvoedadviezen krijgen, die zijn op internet en in boeken te vinden. Wel kennis, inzichten en een heleboel tools waaruit je kunt putten om precies datgene te doen wat bij jou en je kind, of bij jouw gezin past.
 • Je zult mij geen adviezen horen geven m.b.t. straffen en belonen, want dat past niet binnen mijn visie over ouderschap en opvoeden omdat het juist verbinding tegenwerkt.
 • Het is geen quick fix, maar een duurzame en intensieve manier van begeleiding bij vertrouwen in ouderschap

 

Veelgestelde vragen

Is het programma ook geschikt voor alleenstaande ouders?
Ja, zeker wel. Juist dan kan het fijn zijn om het niet alleen te hoeven doen. Dat je gedurende een tijdje ondersteund wordt in al je vragen, twijfels en onzekerheden. En in de aanpak van je opvoeding van je kind.
In het geval dat één van beide ouders deelneemt, is het Groeidocument heel waardevol. Want daarmee kan de andere (niet-deelnemende ouder) veel informatie nalezen, inclusief de oefeningen.

Is het ook geschikt voor ouders van kinderen met een diagnose?
Absoluut! ‘Afgestemd Ouderschap’ vertrekt vanuit een algemene basishouding, die in elke gezinssituaties de basis kan vormen voor opvoeding en ouderschap, ongeacht diagnose of ontwikkelingsniveau. Uiteraard blijft het belangrijk om je concrete aanpak af te stemmen op jouw unieke gezinssituatie en jouw unieke kind, maar de basisprincipes blijven daarbij de rode draad.

Bied je ook losse sessies aan?
Nee, want het is geen quick fix. Alleen dit zorgvuldig samengestelde Traject biedt mogelijkheden voor een duurzame en intensieve begeleiding op maat. Met een hogere impact ten aanzien van effectiviteit en duurzaamheid van de verandering in jullie gezinssituatie.

 

Voel je dat dit traject wel iets voor jou en je kind, of je gezin zou kunnen zijn?

Denk je nu: ‘Ja, dat is iets voor mij!’, wil je meer weten of wil je samen met mij bekijken of ik jou (en daardoor je kind) ook verder kan helpen?

Dan nodig ik je uit om mij te mailen (info@fides-orthopedagogiek.nl) of een berichtje te sturen via de link onderaan deze pagina. Ik beantwoord je mail binnen 2 werkdagen.

We maken dan eerst een afspraak voor een oriënterend gesprek van 30 minuten; offline op mijn praktijklocatie in Hoek, of online via zoom, afhankelijk van jouw voorkeur en mogelijkheden.
Daarin kunnen we kennismaken en onderzoeken we samen je vragen en veranderwensen. We staan stil bij je belangrijkste uitdagingen en kijken of het traject daarop een antwoord kan bieden.

Ter voorbereiding op dit gesprek ontvang je vooraf (online) een korte vragenlijst om in te vullen en naar mij op te sturen. Zo kan de tijd van het gesprek zo goed mogelijk worden benut voor kennismaking, het stellen van overige vragen en delen van informatie.

Voel je welkom!

 

Orientatiegesprek

‘We hebben nu de juiste handvatten.’

– Ouders van een dochter (15)